MENÜ
Kreatív Nika
műhelye

"Nincs lágyabb, mint a víz,
mégis a köveket kivájja:
nincs különb nála.
A gyenge legyőzi az erőset,
a lágy a keményet."

(Lao-Ce)

Az üvegfestés története


Az üvegművészet korántsem mai találmány, az emberek már évezredekkel ezelőtt is felfedezték maguknak ezt a rejtélyes, színes művészetet. Az időszámításunk előtti negyedik évezredből maradtak fenn az üvegművészet első alkotásai, melyek Egyiptomban készültek. Ekkor még nem volt ismert az átlátszó üveg, hanem különböző színű üvegeket vegyítettek, és ebből hoztak létre különféle tálakat és korsókat.

A bizánciak az egyiptomiaknál már sokkal jobban kiismerték az üveget: a falmozaikon ezen anyag igen mély és alapos ismeretéről tettek tanúbizonyságot. Az üvegfestés igazán a 12. századtól élte virágkorát, és elsősorban templomokban alkalmazták, mert jellege miatt kiválóan alkalmas a természetfeletti dolgok megjelenítésére.

A következő évszázadokban is elsődlegesen az egyházi épületek szépségének növelésére használták az üveget. A 18. században megkezdődött az ablaküveg tömegtermelése, ez pedig kiváltotta a színes és az ólomüvegek erőteljes hanyatlását. A 19. században azonban ismét újjáéledt az üvegfestés, a 20. század végétől pedig az üvegfestés egyre inkább túlmutat az egyházon: a középületekben is egyre gyakrabban használnak színes üvegeket.

A színes üvegalak festészet középkori szellemét ébresztette fel Róth Miksa, a historizmus és szecesszió nagy mestere, kinek munkáit számos helyen megcsodálhatjuk, pl. Országház, Szent István-bazilika, Magyar Nemzeti Bank, Zeneakadémia, Gresham-palota. 1885-ben nyitott üvegfestő műhelyt, melynek alkotásai a magyar iparművészetet jelesen képviselik. A kiváló, szép, dekoratív, tetszetős anyag, amivel, és ahogyan dolgozott, hozzásegítette Őt a sikerhez. Sok megrendelést kapott, így például a debreceni és a pécsi tudományegyetemek aulái, az egri, a kassai, a gyulafehérvári székesegyházak ablakai, a szabadkai városháza, a marosvásárhelyi Közművelődési Palota. Rendre nyerte a külföldi világkiállítások aranyérmeit, így nyert Párizsban, Torinóban, Amerikában. Voltak külföldön is megrendelései, pl. Norvégiában a sandefjordi és az oslói Fageborg -templom ablakai, Olaszországban a Museo del Risorgimento Kossuth-emlék üvegfestménye, Mexico Cityben a Nemzeti Színház ablakai a legjelentősebbek.

Róth Miksa így vallott: "nincs még egy olyan dekoratív művészet, mely oly mélységesen fogná meg lelkünket, mint az üvegfestészet, mert az üvegfestményeken beömlő világosság maga a megszínesített napfény, a tűzben nemesedett szín válik napfénnyé. Ez az oka annak a misztikus hatásnak, mely a dómok üvegfestményeiből felénk árad, mert ellentétben minden egyéb dekoratív festménnyel, melynek anyaga mindenkor holt és változatlan, az üvegfestmény színei az átszűrődő napfényben folyton rezegnek és változnak, irizálnak és ragyognak, aszerint, ahogy a fénysugarak behatásai változnak, és ezáltal mintegy élő jelenségként hatnak reánk."

 

 

+++

 

 

Üvegfestett képeim

Üvegfestett óráim

Üvegfestett dísztárgyaim 

Asztali nézet